Turki Antara 3 Negara Teratas Di Dunia Dalam Teknologi Drone Tempur

Turki Antara 3 Negara Teratas Di Dunia Dalam Teknologi Drone Tempur

Turki telah meningkat ke tiga teratas dalam memiliki teknologi drone pertempuran, kata presiden Turki pada hari Ahad, lapor Anadolu Agency.

“Dengan pesawat udara tempur tanpa pemandu kami Akinci, Turki telah menjadi salah satu dari tiga negara paling maju di dunia dalam teknologi ini,” kata Recep Tayyip Erdogan pada upacara penyampaian drone tempur Bayraktar Akinci di wilayah Barat Laut Tekirdag.

Menggariskan bahawa Turki bertekad untuk menjadi negara terkemuka dalam drone tempur, Erdogan mengatakan Turki harus membangunkan teknologi baru.

Matlamat negara adalah untuk membangunkan drone bersenjata yang dapat berlepas dan mendarat di kapal induk dengan landasan pendek untuk digunakan dalam misi di luar negara, tambahnya.

Erdogan juga memuji penggunaan produk pertahanan buatan sendiri oleh Turki yang melonjak dari hanya 20% hingga sekitar 80% dalam beberapa tahun terakhir

Pada 8 Julai, Bayraktar Akinci membuat sejarah penerbangan Turki dengan ketinggian hingga 38,039 kaki (11,594 meter) – rekod baru – dalam penerbangan yang berlangsung selama 25 jam dan 46 minit.

Akinci, yang hingga kini telah melakukan 874 penerbangan dalam ujian dan latihan, mencapai sasarannya dengan ketepatan penuh dalam ujian tembakan 5 Julai dengan peluru ledakan yang dibangunkan oleh pengeluar roket Turki, Roketsan.

Turki