Beza Antara Muhyiddin dan Najib

Beza Antara Muhyiddin dan Najib

Amat pelik, jika tidak langsung mengganggu, apabila seorang ahli politik yang memalukan, yang melayan Malaysia seperti republik pisang dan menjadi perdana menteri pertama yang menjadi penjenayah yang disabitkan atas skandal rasuah kewangan terburuk dalam sejarah negara, cukup berani untuk mengkritik bagaimana pentadbiran bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin menguruskan ekonomi dalam tempoh masa yang singkatnya.

Mari kita ingat kembali, adakah kita, pada masa Najib Razak akhirnya dilucutkan jawatan dalam pilihan raya umum ke-14, 1MDB telah kehilangan RM42 bilion, kira-kira RM19 bilion dana GST telah hilang dan RM16 bilion bayaran balik cukai juga hilang.

Harga barangan dan perkhidmatan terus meningkat walaupun Najib mengurangkan subsidi dan belanjawan kebajikan.

Ringgit telah hampir jatuh bebas.

Kerajaan Barisan Nasional yang diterajui Najib tidak mengambil berat terhadap golongan miskin dan terutamanya berusaha untuk menghargai dirinya kepada agensi penarafan antarabangsa.

Tidak pernah ada visi untuk reformasi atau inovasi ekonomi atau perindustrian.

Senarai itu diteruskan.

Malaysia berada di ambang muflis, rakyat Malaysia biasa bergelut untuk bertahan dari segi kewangan manakala Najib dan kroninya merompak tabung negara untuk keuntungan peribadi.

Dan kini, lelaki ini menuduh Muhyiddin salah urus ekonomi semasa pandemik Covid-19 – krisis seperti yang tidak pernah dilihat oleh dunia.

Jom bandingkan.

Apabila Muhyiddin melepaskan jawatan selepas lebih setahun, kerajaannya telah menyampaikan lebih RM300 bilion kepada perniagaan, institusi dan rakyat Malaysia dalam pakej rangsangan dan bantuan tanpa menanggung satu ringgit pun hutang kepada pemberi pinjaman asing.

Dia telah memulakan peta jalan menuju pemulihan yang terus membimbing negara keluar daripada akibat wabak walaupun selepas peletakan jawatannya.

Ini telah membolehkan negara mencapai satu daripada kadar vaksin dewasa terpantas dan tertinggi di dunia.

Rancangan ekonominya untuk menggiatkan semula sektor utama dan meningkatkan industri yang paling teruk dilanda krisis telah meletakkan Malaysia di landasan untuk bukan sahaja mengatasi kerosakan, tetapi untuk mencapai kadar pertumbuhan ekonomi baharu dalam jangka pendek dan panjang, dan ringgit telah meningkat. trajektori menaik yang stabil sepanjang 2021.

Dengan sebarang analisis yang adil dan objektif, pengurusan ekonomi Muhyiddin sepanjang tempoh 17 bulan beliau dan pengendalian krisis Covid-19 telah mencapai kebaikan yang lebih besar untuk rakyat Malaysia berbanding yang dicapai Najib sepanjang tempoh sembilan tahun beliau memegang jawatan.

Sumbangan Muhyiddin sebagai perdana menteri dan kini sebagai pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) telah mencipta manfaat kepada negara yang mungkin akan bertahan lebih lama daripada generasi ini.

Sebaliknya, keburukan banyak skandal Najib mungkin akan berterusan selepas beliau.

Namun, inilah dia, merasakan dirinya berhak untuk bersuara dan menasihati kerajaan tentang cara menguruskan hal ehwal negara – lelaki itu diundi keluar jawatan dan kemudian disabitkan di mahkamah, secara literal, kerana pengurusannya yang korup di Malaysia.

Siapa yang memberangsangkan beliau?

Malangnya, secara meluas difahamkan bahawa Najib telah menjadi penasihat ekonomi tertinggi tidak rasmi kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan beliau terus menikmati sokongan daripada kalangan atasan Umno.

Parti itu, atas sebab apa pun, telah gagal untuk mengiktiraf bahawa Najib adalah liabiliti yang besar, bukan hanya kerana dia mempunyai reputasi yang buruk tetapi kerana dia merangkumi segala-galanya yang telah dihina dalam politik Malaysia sekurang-kurangnya sedekad yang lalu.

Selagi Najib masih berada dalam dakapan Umno, sudah tentu beliau akan merasakan bahawa beliau masih mempunyai tempat dalam landskap politik tetapi dengan mengekalkannya dalam dakapannya, Umno akan menanggung bau busuk kesalahannya dalam fikiran umum.

Muhyiddin membuat pendiriannya mengenai Najib diketahui beberapa tahun lalu, dan dia menderita dalam parti untuk itu.

Umno perlu mengiktiraf apa yang mereka ada pada Muhyiddin – mungkin dia satu-satunya orang yang boleh memulihkan reputasi parti dan menyelamatkan imej mereka di kalangan pengundi.

Apabila Muhyiddin berundur sebagai PM, beliau menyatakan dengan jelas bahawa beliau tidak akan bersekongkol dengan kumpulan kleptokrasi, bahawa beliau tidak akan sesekali mencampuri urusan badan kehakiman semata-mata untuk menyelamatkan ahli politik yang menghadapi pelbagai pertuduhan rasuah.

Rekod Muhyiddin tiada cacat cela.

Beliau secara bersendirian membimbing Malaysia melalui detik paling mencabar dalam sejarah kita dan bimbingan itu masih digunakan hari ini melalui pengerusinya di MPN.

Tidak ada orang lain dalam Umno, mahupun di ufuk politik, yang lebih layak untuk memimpin selain daripada Muhyiddin, dan tidak ada yang lebih layak dibuang selain daripada Najib.

Semua orang nampaknya tahu perkara ini kecuali Umno sendiri, dan anda boleh dengan mudah meramalkan bahawa ini akan dicerminkan dalam tinjauan pendapat.

Ahmad Farizal Mohd Tahir

Kolumnis