Sudah tentu Ia Mengenai Bangsa Dan Agama

Sudah tentu Ia Mengenai Bangsa Dan Agama

Tetapi sudah tentu politik Malaysia adalah mengenai kaum dan agama, Noktah.

Itu seperti menyatakan air basah.

Adakah mereka fikir politik Malaysia adalah mengenai tadbir urus yang baik, ketelusan, akauntabiliti, kecekapan, menentang penyalahgunaan kuasa dan rasuah, demokrasi, hak asasi manusia, kebebasan sivil, kesaksamaan, keadilan, kebebasan badan kehakiman, semak dan imbang, dan sebagainya?

Slogan mengenai tadbir urus yang baik, ketelusan, akauntabiliti, kecekapan, menentang penyalahgunaan kuasa dan rasuah, demokrasi, hak asasi manusia, kebebasan sivil, kesaksamaan, keadilan, kebebasan badan kehakiman, semak dan imbang, dan lain-lain, hanyalah gigitan yang baik untuk menipu pengundi .

Ini bukan yang diyakini oleh ahli politik dan parti politik.

Umno ditubuhkan pada 1946 untuk berkhidmat kepada bangsa dan agama.

Golongan Islam berpisah dari Umno dan menubuhkan PAS pada 1951 kerana bangsa dan agama.

DAP ditubuhkan pada 1965 untuk berkhidmat kepada kaum dan agama, terutamanya kepada bukan Islam dan bukan Melayu, terhadap apa yang mereka anggap sebagai ancaman daripada orang Melayu-Islam.

Rusuhan kaum 13 Mei 1969 tercetus kerana pembangkang menggunakan kaum dan agama dalam kempen pilihan raya umum mereka (saya sendiri menyaksikan ini di Bangsar dan Brickfields).

Semasa ‘perarakan kemenangan’ selepas pilihan raya, mereka melemparkan kata-kata perkauman terhadap orang Melayu, yang merupakan pukulan terakhir yang mematahkan punggung unta dan menjadi pencetus rusuhan kaum.

Barisan Nasional ditubuhkan pada 1973 kerana bangsa dan agama (untuk melindungi kuasa politik Melayu).

DAP enggan menyertai Barisan Nasional pada 1973 kerana bangsa dan agama (mereka tidak mahu berkompromi dengan kepentingan Cina).

Tengku Razaleigh Hamzah kalah dalam pemilihan parti Umno pada tahun 1987 kerana bangsa dan agama (dia dituduh sebagai budak suruhan Cina).

DAP enggan menyertai Semangat 46 Tengku Razaleigh Hamzah pada 1990 (jika PAS dimasukkan) kerana bangsa dan agama (mereka menentang Islam, dan seterusnya menentang PAS juga).

DAP dan penyokong bukan Melayu mereka menyertai Barisan Alternatif pada 1999 kerana bangsa dan agama (mereka merasakan ini akan membantu memecahkan undi Melayu-Islam).

DAP meninggalkan Barisan Alternatif pada 2001 kerana bangsa dan agama (untuk menentang rang undang-undang pindaan syariah Terengganu di DUN Terengganu).

Pembangkang tersingkir dalam pilihan raya umum 2004 kerana bangsa dan agama (Barisan Alternatif menunjukkan ia anti-Melayu dan anti-Islam).

Kemerosotan Umno dan Barisan Nasional yang bermula pada 2008 dan akhirnya mencapai kemuncak pada 2018, adalah kerana bangsa dan agama.

Lebih 97% orang Cina menyokong dan mengundi DAP dan Pakatan Rakyat-Harapan pada 2008, 2013 dan 2018 kerana bangsa dan agama (kerajaan ‘Melayu’ Umno-BN dilihat sebagai ancaman kepada bukan Melayu/bukan- orang Islam).

Orang bukan Melayu menerima Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri pada 2018 kerana bangsa dan agama (DAP memberitahu orang Cina bahawa dengan menyokong Mahathir mereka boleh menggunakan orang Melayu untuk melawan orang Melayu).

Kerajaan Pakatan Harapan tumbang pada 2020 selepas hanya 22 bulan berkuasa kerana bangsa dan agama (orang Melayu tiba-tiba menyedari bahaya yang ditimbulkan DAP kepada orang Melayu dan Islam dan mereka mahu membentuk pakatan Melayu baru).

Dan bangsa dan agama akan menentukan keputusan pilihan raya negeri Melaka Sabtu ini.

Orang Melayu akan mengundi Melayu manakala orang bukan Melayu akan mengundi anti-Melayu.

Dan beberapa calon akan dihukum oleh pengundi Melayu-Islam kerana mereka dilihat sebagai pengkhianat bangsa Melayu dan Islam.

Dan saya tidak lagi menyokong pembangkang seperti dulu selama 40 tahun dari 1975 hingga 2015 kerana DAP menendang PAS keluar dari Pakatan Rakyat kerana rang undang-undang pindaan Syariah a.k.a RUU355.

Malah, Pakatan Harapan lebih teruk.

Sekurang-kurangnya Umno dan PAS mengaku mereka memperjuangkan Melayu dan Islam.

Pakatan Harapan berpura-pura mereka memperjuangkan tadbir urus yang baik, ketelusan, akauntabiliti, kecekapan, menentang penyalahgunaan kuasa dan rasuah, demokrasi, hak asasi manusia, kebebasan sivil, kesaksamaan, keadilan, kebebasan badan kehakiman, semak dan imbang, dan banyak lagi.

Namun, apabila berkuasa, Pakatan terbukti lebih teruk daripada mereka yang dituduh melakukan pelbagai pelanggaran dan sebenarnya adalah musuh rakyat.

Raja Petra Kamarudin

Kolumnis