Bagaimana Lagenda Pakatan Harapan Runtuh Di Melaka

Bagaimana Lagenda Pakatan Harapan Runtuh Di Melaka

Antara Garisan Laporan Khas

Melaka yang bersejarah terkenal dengan lagendanya; ia adalah tempat dan masa di mana mitos dilakukan dan diuji.

Semalam, satu lagi mitos yang lebih moden telah diuji di Melaka – dan didapati lemah.

Pakatan Harapan yang tinggi, diketuai oleh Anwar Ibrahim, jatuh dari alasnya – keras – dalam pilihan raya negeri; cadangan yang dikemukakannya kepada pengundi ditolak dengan baik.

Sebaliknya, pengundi Melaka mengembalikan UMNO/Barisan Nasional (BN) menjadi kerajaan, memberikan gabungan ini majoriti dua pertiga daripada 21 daripada 28 kerusi.

Ia berbuat demikian pada rekod peratusan keluar mengundi negeri yang rendah sebanyak 66% (penurunan 19%), tanpa sebarang keuntungan sebenar dalam bahagian undi (36% ke 38%) untuk UMNO/BN berbanding keputusan 2018.

Dalam pilihan raya sulungnya di Semenanjung Malaysia, Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin memperoleh hampir satu perempat undi dan dua kerusi, memotong sokongan Harapan dan merosakkan potensi kemenangan gabungan pimpinan Anwar Ibrahim di sekurang-kurangnya tujuh kerusi.

Satu-satunya rahmat untuk penyokong Harapan yang kecewa ialah semua yang dilakukan oleh UMNO/BN ialah membawa kembali pangkalannya ke pangkuan UMNO, tanpa mendapat sokongan yang bermakna.

Puak-puak dalam UMNO, yang diketuai oleh Najib Tun Razak dan Mohammad Hassan, mengetepikan perbezaan mereka dan memperolehi kerusi.

Kemenangan PN sepatutnya menjadi peringatan bagi UMNO, tetapi mereka tidak mungkin menyedarinya kerana mementingkan diri sendiri dan tinggi pada kemenangan.

Walaupun memenangi mandat negeri baharu, UMNO kekal sebagai parti yang jauh lebih lemah berbanding masa lalu, dengan kepimpinan dan perpecahan dalaman.

Analisis lebih terperinci tentang tingkah laku mengundi akan diterbitkan di tempat lain, tetapi analisis medan saya menunjukkan tiga punca.

Kenapa Melaka memilih Umno

Pertama, ramai pengundi tradisional Harapan tinggal di rumah.

Ini bukan sahaja mengenai pengundi yang teragak-agak tentang Covid, tetapi keputusan sedar untuk tidak mengundi mana-mana pilihan yang ditawarkan.

Kedua, sokongan orang Melayu terhadap Harapan terhakis, penurunan undi popular sebanyak 7% secara keseluruhan.

Penurunan ini tertumpu di kalangan orang Melayu dan anak muda umumnya.

Pada tahun 2018, ia memperoleh hampir satu pertiga daripada sokongan orang Melayu.

Ini telah dipotong separuh di Melaka.

Akhirnya, ramai di kalangan anak muda yang menyokong Harapan pada PRU14, mempercayai janji-janji perubahan, menggerakkan taat setia mereka kepada PN.

Melibatkan golongan muda bukan sekadar meletakkan beberapa calon muda; penglibatan yang besar melibatkan jangkauan, pengiktirafan keprihatinan belia dan penyampaian janji pembaharuan.

Ini adalah kekalahan kedua bagi pakatan pembangkang dan sekutunya selepas ia digulingkan daripada kerajaan pada 2020 – kedua-duanya ketika Anwar Ibrahim menjadi ketua Harapan.

Anwar juga mengetuai gabungan Pakatan Rakyat sebelum ini tidak berjaya semasa PRU13 pada 2013.

Pembangkang yang kuat dan harapan perdana menteri itu secara konsisten gagal meraih kemenangan besar dalam pilihan raya di teraju kepimpinan.

Berapa kali beliau perlu ditolak sebelum pembangkang sedar bahawa zaman Anwar telah berlalu?

Seperti keadaan yang membawa kepada Gerakan Sheraton, banyak punca kekalahan Harapan adalah disebabkan oleh diri sendiri; Keputusan Melaka menunjukkan bahawa Harapan telah mengasingkan asas politik tradisionalnya dan gagal menarik penyokong baharu.

Dengan lebih ramai pengundi muda dan pendaftaran pengundi automatik dalam talian mulai Disember, jika ia gagal bertindak, sokongannya akan semakin terhakis.

Apa yang salah dengan Harapan?

Dua keputusan nasional menyumbang kepada delegitimisasi Harapan.

Paling utama ialah kemasukan ‘katak’ ke dalam barisan gabungan itu.

Monorel gajah putih Idris Harun kekal hawar di Kota Melaka, tetapi Anwar berkeras untuk menjalankan kereta api ini; dia mendesak pencalonan katak atas bantahan dalaman dalam gabungan dan tidak mengendahkan bantahan awam.

Bahawa Harapan menyangka Idris Haron ‘boleh dimenangi’ adalah gambaran betapa PKR tidak menyentuh pengundi.

Sama pentingnya, Harapan mengetuai gabungan itu dalam memorandum persefahaman (MOU) dengan kerajaan Ismail Sabri Yacoob UMNO/BN.

Menjelang pilihan raya, ahli parlimen Harapan menyertai undian suara menyokong bajet dengan perbelanjaan terbanyak dan antara peruntukan diskriminasi yang paling terang-terangan mengikut garis perkauman.

Malah ramai ahli Harapan sendiri terpaksa menelan hempedu semasa undian diambil, menyokong dasar dan rangka kerja dasar yang telah mengasingkan Harapan daripada pangkalannya.

Di sini juga, elit ‘kepimpinan lebih mengetahui’ – dalam kes ini diketuai oleh pemimpin utama DAP tetapi disokong oleh Anwar – meletakkan syarat untuk kekalahan memalukan gabungan itu.

Perbincangan mengenai undang-undang anti-lompat yang diluluskan tidak mempunyai resonans apabila anda menjadi sebahagian daripada lompat.

Perbincangan tentang pembaharuan tidak mempunyai intipati apabila anda bekerja dengan pembaharuan yang meremehkan itu.

Tidak hairanlah cadangan Harapan ditolak dengan baik oleh pengundi.

Mereka tidak memberi alasan untuk mengundi gabungan itu, kerana kepura-puraan kegagalan Harapan untuk mengikuti prinsip reformasi membayangi keseluruhan kempen negeri.

Walaupun kepimpinan negara mengambil kira keadaan yang menyebabkan ramai di rumah – kempen tempatan dan keadaan wabak tidak membantu.

Covid-19 menyebabkan ramai keberatan untuk mengundi terutama pengundi luar dan pengundi Cina.

Kempen Harapan tidak mempunyai koheren atau pemesejan yang jelas dan dikendalikan secara logistik secara silo.

Ini berbeza dengan kempen PN yang lebih teratur, licin dan kaya dengan sumber yang memanfaatkan ketidakpastian kewangan pengundi dan lebih taktikal dalam pemilihan calon.

PN menangkap momentum ‘perubahan’ berorientasikan masa depan.

Semasa dalam kerajaan pada 2018-2020, Harapan gagal membina jentera partinya di dalam negara.

Selepas pilihan raya Melaka diumumkan, ia bertelagah secara dalaman mengenai calon, logo dan kerusi, dan enggan memasukkan MUDA manakala UMNO/BN dan PN menjalankan penglibatan pengundi, mendapatkan pangkalan mereka dan memenangi pengundi muda yang tidak berpuas hati.

Apa jadi dengan Harapan sekarang?

Implikasi daripada hasilnya adalah pelbagai.

Berikut adalah tiga:

Kepimpinan: Anwar Ibrahim tidak lagi mendapat sokongan dan kredibiliti orang ramai untuk memimpin pembangkang.

Jika Harapan berpeluang memenangi pilihan raya akan datang, gabungan itu memerlukan pusingan gantian kepimpinan, lebih berhubung dengan peringkat bawahan, dan benar-benar terletak hak untuk mendesak pembaharuan yang telah lama diminta oleh pengundinya.

Pengerusi DAP negeri Melaka Tey Kok Kiew telah pun meletak jawatan.

Persaraannya sepatutnya menjadi permulaan kepada pusingan gantian kepimpinan yang diperlukan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Mengambil tanggungjawab dan mengetepikan adalah penting untuk mendapatkan semula kredibiliti.

Legitimasi: Harapan telah mendelegitimasi dirinya sendiri.

Alternatif pembangkang lain – MUDA, Warisan dan juga Pejuang Mahathir pada bajet baru-baru ini dan ‘hadiah’ rumah/tanah Najib dilihat lebih berprinsip, bangkit menentang inisiatif yang tidak selari dengan pengukuhan semua rakyat Malaysia.

Apabila komuniti yang mereka wakili semakin terpinggir dalam dasar dan perbelanjaan, tidak perlu ada persetujuan.

Memandangkan pembangkang utama Harapan telah duduk, difahamkan asas politik mereka semakin menjauh.

Legasi: Undian Melaka memberi peluang untuk berundur ke belakang untuk maju ke hadapan.

Kempen Harapan telah berjaya apabila ia memberi inspirasi kepada pengundi, menawarkan laluan ke arah Malaysia yang lebih baik.

Hubungan yang lebih romantik, penghormatan yang bermakna dengan pengundi diperlukan dalam membuat cadangan kepada pengundi.

Secara institusi Harapan tidak mempunyai jentera dan sumber parti yang sama seperti lawannya, dan terus terhalang dalam kempen SOP Melaka.

Mereka perlu kembali kepada politik berprinsip yang tulen dan berhubung dengan asas politik mereka.

Dengan memilih untuk menukar kuasa, memperkasakan suara baharu dan golongan muda, dan kembali kepada agenda reformasi, pemimpin Harapan akan membenarkan dirinya memperbaharui dan membayangkan semula laluan baharu.

Kegagalan berbuat demikian sudah pasti akan membawa kepada perpecahan gabungan, perbalahan lanjut dan pengasingan pengundi.

Dalam penolakan pengundi, pemimpin Harapan berpeluang meninggalkan legasi untuk generasi baharu rakyat Malaysia dan membenarkan legenda baharu muncul.

BRIDGET WELSH
BRIDGET WELSH kini merupakan Associate Penyelidik Kehormat Universiti Nottingham, Institut Penyelidikan Asia Malaysia (Unari), yang berpangkalan di Kuala Lumpur. Beliau juga merupakan Rakan Penyelidik Kanan di Pusat Hu Fu untuk Kajian Demokratik Asia Timur, dan Felo Bersekutu Kanan The Habibie Centre. Tulisannya boleh didapati di bridgetwelsh.com.

Kolumnis