Berita Bergambar: Perarakan Mujahiddin Taliban Mempamerkan Peralatan AS Yang Dijarah

Berita Bergambar: Perarakan Mujahiddin Taliban Mempamerkan Peralatan AS Yang Dijarah

Sebuah helikopter Black Hawk terbang lintas hormat semasa pemimpin tertinggi memberi ucapan di selatan Afghanistan pada hari Rabu sementara di bawah pejuang berdiri di atas Humvee ketika kumpulan itu mengarak peralatan tentera Amerika Syarikat yang dijarah.

Pusingan kemenangan Taliban, yang meraikan pengunduran terakhir tentara AS, menyusul pengambilalihan dua minggu yang mengejutkan kumpulan itu yang telah berjuang selama 20 tahun.

Di jalan raya menuju bandar kedua terbesar di Afghanistan, Kandahar, barisan panjang kenderaan tempur berperisai hijau menyusuri sambil berbaris, kebanyakan dengan bendera Taliban putih dan hitam mengibar di udara.

Pejuang mengendalikan kawalan trak pelbagai guna – yang digunakan oleh tentera AS, NATO dan Afghanistan semasa perang dua dekad – sementara yang lain menaiki kenderaan di Ayno Maina, sebuah bandar di pinggir kandahar.

Antara senjata ringan yang rampas oleh pejuang adalah senapang M16 Amerika.

Trak pikap yang sarat dengan penyokong melintasi konvoi kenderaan tentera, ada yang bersenjatakan senjata berat dan mesingan.

Sekurang-kurangnya sebuah helikopter Black Hawk terbang tinggi, menunjukkan seseorang dari bekas tentera Afghanistan sedang mengendalikannya kerana Taliban kekurangan juruterbang yang berkelayakan.

Kawasan etnik Pashtun, Kandahar adalah tempat kelahiran Taliban dan di mana kumpulan itu berkuasa pada tahun 1996.

Menjelang tahun 2001, ketika pasukan pimpinan AS menyerang, Taliban telah menguasai sebahagian besar negara tersebut.

Di padang kriket Kandahar, ratusan rakyat berkumpul untuk mendengar ucapan yang memuji Taliban yang berjaya mengalahkan kuasa besar seperti Amerika Syarikat.

Pemimpin kanan duduk di tempat yang dikhaskan untuk para pemain, berbaring di kerusi kayu berlengan di belakang meja kopi.

Yang lain duduk bersila di rumput, sementara ramai lagi yang berkumpul di teres berdiri untuk menonton.

Pejuang bersenjata dengan pakaian celoreng berdiri di hadapan orang ramai.

“Musuh bersama kita yang berikrar untuk membawa kemakmuran ekonomi di negeri kita gagal melakukannya,” kata seorang perekrut Taliban bernama Saqeb.

“Mereka mengaku membawa sistem yang beradab. Pergi dan lihat lapangan terbang di mana semua pesawat ditinggalkan di tengah.

“Amerika tidak hanya menyerang tentera muda kita. Amerika telah merosakkan media kita.

Mereka merampas budaya kita. Mereka telah menginjak-injak ekonomi kita.”

Pemimpin rahsia tertinggi Taliban Hibatullah Akhundzada tinggal di Kandahar, kata kumpulan itu pada hari Ahad, setelah bertahun-tahun dalam bayang-bayang.

Berita telah tersebar mengatakan bahawa beliau akan tampil pada hari Rabu, tetapi beliau tidak muncul, meninggalkan gubernur baru kota itu sahaja yang memberi ucapan kepada orang ramai.

Dalam rakaman yang disiarkan dalam talian dari acara itu, helikopter lain terbang di atasnya mengibarkan bendera Taliban ketika para pejuang berserban melambai di bawahnya.

Sehari sebelumnya, ribuan penganut Taliban telah berkeliaran di jalan-jalan di Kandahar, mengibarkan bendera dan bertakbir “Allahu Akbar” dalam merayakan pengunduran terakhir AS.

Foto tajuk: Pejuang Taliban di atas kenderaan dengan bendera Taliban berbaris di sepanjang jalan untuk meraikannya setelah AS mengundurkan semua tenteranya keluar dari Afghanistan, di Kandahar, pada hari Rabu.

Afghanistan