Semakan Fakta: Untuk Memburukkan Taliban Dan Pakistan, India Guna Video Palsu

Semakan Fakta: Untuk Memburukkan Taliban Dan Pakistan, India Guna Video Palsu

Beberapa pengguna Twitter berkongsi gambar jet pejuang yang didakwa adalah pesawat Angkatan Udara Pakistan yang ditembak jatuh oleh pejuang pemberontak di lembah Panjshir Afghanistan, tetapi Semakan fakta oleh Dawn.com dan Independent News menunjukkan gambar itu sebenarnya dari tahun 2018 di Amerika Syarikat.

Sebuah akaun Twitter yang kononnya milik Ahmad Massoud, anak komandan pemberontak Afghanistan yang legendari, Ahmad Shah Massoud, memuatnaik foto sebuah pesawat tentera perutnya di atas tanah, dengan keterangan mengatakan: “Pesawat Pejuang Pakistan yang ditembak jatuh oleh anak singa.”

Foto itu, yang sejak itu telah dipadamkan, dikongsi oleh akaun lain yang juga menentang Taliban, tetapi carian gambar terbalik Google menunjukkan bahawa ia adalah gambar lama.

Artikel April 2018 oleh laman web berita ketenteraan Military.com menunjukkan gambar tersebut dirakam selepas jet F-16 Fighting Falcon AS terhempas ketika mendarat dalam penerbangan latihan rutin berhampiran sempadan Arizona-California.

Gambar yang sama juga dimuat dalam artikel mengenai pendaratan nahas oleh Iran Fars News Agency.

Gambar ini, dan berita palsu lain mengenai penglibatan tentera Pakistan di Afghanistan, timbul ketika Taliban mengatakan pada hari Isnin bahawa mereka telah menguasai wilayah Panjshir di utara Kabul, tempat terakhir pasukan anti-Taliban di negara itu dan satu-satunya wilayah yang dikuasai oleh.

Pasukan anti-Taliban telah dipimpin oleh bekas naib presiden, Amrullah Saleh, dan Ahmad Massoud, yang ayahnya terbunuh hanya beberapa hari sebelum serangan 9/11 di AS.

Dengan pejuang Taliban bergerak ke Panjshir, media India selama seminggu terakhir mengemukakan dakwaan yang tidak dapat disahkan mengenai pesawat PAF yang terbang di lembah Panjshir dan menggugurkan bom ke arah pejuang pemberontak untuk menyokong Taliban.

Saluran berita TV Republik India dan Berita Hindi Zee Hindustan berkongsi rakaman yang mereka dakwa menunjukkan drone Pakistan menyerang pejuang anti-Taliban di Panjshir.

Tetapi laman web semak fakta Boom mendapati bahawa klip viral itu diambil dari rakaman permainan video Arma-3 yang lebih panjang, dan bukan dari konflik ketenteraan di Afghanistan.

Selain itu, saluran berita India Times Now menyiarkan klip yang dikatakan menunjukkan jet pejuang Pakistan melakukan penerbangan di atas Panjshir, yang menyebutnya sebagai bukti “pencerobohan penuh Pakistan” ke atas Afghanistan.

Namun, laman web Independent News UK Defense Journal melaporkan bahawa video yang dimaksudkan sebenarnya adalah jet F-15 Amerika yang terbang di Wales di United Kingdom.

Pakar meragui bahawa pemberontak terhadap Taliban di Panjshir, wilayah terakhir yang bertahan, akan berjaya dalam jangka panjang walaupun terdapat keuntungan geografi kawasan tersebut.

Terletak di pergunungan Hindu Kush yang menjulang tinggi, Lembah Panjshir mempunyai satu pintu masuk yang sempit, kerana pejuang tempatan berhasil menahan Soviet di sana pada tahun 1980-an dan juga Taliban satu dekad kemudian di bawah pimpinan Massoud.

Afghanistan