Taliban Mengumumkan Kerajaan Interim; Mohammad Hasan Akhund  PM, Timbalan PM Baradar

Taliban Mengumumkan Kerajaan Interim; Mohammad Hasan Akhund PM, Timbalan PM Baradar

Jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid pada hari Selasa mengumumkan 33 anggota kerajaan sementara, dengan mengatakan bahawa ia akan dipimpin oleh Mohammad Hasan Akhund sementara pengasas bersama kumpulan itu Abdul Ghani Baradar akan menjadi timbalan.

Tokoh penting dalam kerajaan sementara:

Perdana Menteri – Mohammad Hasan Akhund
Timbalan Perdana Menteri – Abdul Ghani Baradar
Menteri Dalam Negeri – Sirjauddin Haqqani
Menteri Luar Negeri – Amir Khan Muttaqi
Timbalan Menteri Luar Negeri – Mohammad Abbas Stanikzai
Menteri Pertahanan – Mullah Yaqoob
Panglima Tentera Darat – Fasihuddin Badakhshani
Menteri Kewangan – Mullah Hidayatullah
Timbalan Menteri Kebudayaan dan Penerangan – Zabihullah Mujahid

Wakil pemimpin Taliban Sirajuddin Haqqani akan menjadi pemangku menteri dalam negeri, Amir Khan Muttaqi akan menjadi pemangku menteri luar negeri, ketua politik Sher Mohammad Abbas Stanikzai akan menjadi pemangku timbalan menteri luar negeri dan Mullah Yaqoob akan menjadi pemangku menteri pertahanan, katanya dalam sidang media di Kabul.

Mujahid sendiri akan menjadi timbalan menteri budaya dan penerangan, Fasihuddin Badakhshani akan menjadi panglima tentera, dan Mullah Hidayatullah akan menjadi menteri kewangan.

Pemimpin pelbagai kementerian lain akan dilantik tidak lama lagi, tambah Mujahid.

“Semua kumpulan mempunyai wakil dalam kabinet,” katanya.

Jurucakap Taliban mengatakan Afghanistan telah “memperoleh kebebasan”, dengan menekankan bahawa “hanya kehendak orang Afghanistan” akan berlaku di negara itu.

“Selepas hari ini, tidak ada yang dapat campur tangan di Afghanistan,” tegasnya.

Mujahid mengatakan bahawa Taliban telah melakukan hubungan dengan pelbagai negara dan utusan mereka telah mengunjungi Afghanistan.

Menjawab soalan, jurucakap itu mengatakan bahawa negara itu sekarang akan dipanggil sebagai Emirat Islam Afghanistan.

Mujahid mengatakan tidak ada pertempuran di Panjshir, kawasan terakhir pasukan anti-Taliban di negara itu dan satu-satunya wilayah yang tidak dikuasai Taliban semasa serangan mereka di Afghanistan bulan lalu.

Pelaksanaan undang-undang Islam

Secara berasingan, dalam satu kenyataan bertulis, Pemangku Perdana Menteri Mohammad Hasan Akhund mengucapkan tahniah kepada rakyat Afghanistan atas “pengunduran semua kuasa asing, penghentian penjajahan dan pembebasan sepenuhnya negara ini”.

Sebuah kabinet “caretaker” dan “komited” telah diumumkan yang akan mulai bekerja secepat mungkin, katanya, sambil menambahkan bahawa para pemimpin akan “bekerja keras untuk menegakkan peraturan Islam dan Syariah (undang-undang Islam) di negara ini, melindungi kepentingan tertinggi negara, menjamin Sempadan Afghanistan, dan memastikan keamanan, kemakmuran dan pembangunan yang berkekalan “.

Seluruh pemerintahan dan kehidupan di negara ini selaras dengan undang-undang Islam, kata Akhund.

“Kami ingin memiliki Afghanistan yang damai, makmur dan berdikari, di mana kami akan berusaha untuk menghapuskan semua penyebab perang dan perselisihan di negara itu, dan [agar] rakyat negara kita hidup dalam keamanan dan keselesaan sepenuhnya.”

Beliau juga menekankan bahawa kerajaan sementara akan mengambil “langkah-langkah serius dan efektif” untuk melindungi hak asasi manusia serta hak-hak minoriti dan golongan kurang mampu dalam kerangka tuntutan Islam.

“Semua rakyat Afghanistan, tanpa perbezaan atau pengecualian, akan memiliki hak untuk hidup dengan maruah dan kedamaian di negara mereka sendiri. Kehidupan, harta benda dan kehormatan mereka akan dilindungi.”

Pembangunan semula dan pemulihan

Menyifatkan pendidikan “salah satu keperluan terpenting”, pemimpin Taliban mengatakan akan menjadi tugas kerajaan untuk menyediakan persekitaran yang sihat dan selamat kepada semua warga untuk belajar agama dan sains moden.

“Kami akan membuka jalan untuk pembangunan negara dalam bidang pendidikan dan membangun negara kita dengan pengetahuan dan pemahaman,” tambahnya.

Dia menunjukkan bahawa negara ini telah mengalami krisis perang dan ekonomi selama empat dekad terakhir.

“Emirat Islam Afghanistan akan menggunakan semua sumbernya untuk kekuatan ekonomi, kemakmuran dan pembangunan di samping memperkukuhkan keamanan,” dia memberi jaminan.

Bercakap lebih lanjut mengenai rancangan pemerintahannya, Akhund berkata:

“Ia akan menguruskan pendapatan domestik dengan betul dan telus, memberikan peluang khas untuk pelaburan antarabangsa dan pelbagai sektor perdagangan [dan] akan berusaha untuk memerangi pengangguran dengan berkesan.

“Matlamat utama kami adalah untuk mengembalikan negara kita secepat mungkin, dan melakukan kerja pembinaan dan pemulihan dengan cekap di negara kita yang dilanda perang.”

Dia menambahkan bahawa kerajaan sementara akan menghubungi pengusaha, pelabur dan warganegara Afghanistan untuk meminta sokongan dan bantuan mereka dalam mengakhiri kemiskinan dan memperkuat ekonomi negara.

Bercakap mengenai media, dia mengatakan bahawa kerajaan akan berusaha mencapai kebebasan, fungsi dan peningkatan kualiti media.

“Kami menganggap kewajiban kami untuk mengambil kira ajaran suci Islam, kepentingan negara dan ketidakberpihakan dalam siaran kami,” tambahnya.

Hubungan antarabangsa

Selain itu, Taliban ingin mengadakan hubungan “kuat dan sihat” dengan semua negara berdasarkan saling menghormati, katanya.

“Kami komited terhadap semua undang-undang dan perjanjian antarabangsa, resolusi dan komitmen yang tidak bertentangan dengan undang-undang Islam dan nilai-nilai nasional negara itu,” tegas Akhund.

Akhund mengatakan bahawa dia ingin memberi mesej kepada negara-negara jiran Afghanistan, wilayah dan dunia bahawa bumi Afghanistan tidak akan digunakan untuk menentang negara lain, dengan menekankan bahawa “tidak ada penglibatan”.

“Kami memberi jaminan kepada semua diplomat asing, kedutaan, konsulat, organisasi kemanusiaan dan pelabur di negara ini bahawa mereka tidak akan menghadapi masalah.

“Emirate Islam melakukan yang terbaik untuk keselamatan dan keselamatan mereka sepenuhnya.

“Kehadiran mereka adalah keperluan negara kita, jadi mereka harus melaksanakan pekerjaan mereka dengan tenang.”

Akhund menekankan bahawa “tidak ada yang perlu bimbang tentang masa depan.”

Beliau mengatakan bahawa negara memerlukan sokongan rakyatnya dan memberi jaminan kepada mereka yang mahir, termasuk doktor, jurutera, sarjana, profesor dan saintis bahawa mereka akan dihargai.

Tidak ada yang diizinkan memusnahkan, membuang atau mengambil harta perbendaharaan awam, termasuk kenderaan tentera, senjata, peluru, bangunan kerajaan dan harta tanah negara, katanya.

Taliban yang berkuasa pada bulan lalu, diharapkan akan mengumumkan pemerintah sejak pengunduran Amerika Syarikat selesai pada akhir bulan Ogos.

Mereka telah menjanjikan pemerintahan “inklusif” yang mewakili susunan etnik Afghanistan yang kompleks – walaupun wanita tidak mungkin dimasukkan ke peringkat teratas.

Ketika mereka beralih dari kumpulan pemberontak kepada pemerintahan yang berkuasa, Taliban mempunyai serangkaian masalah besar yang harus ditangani, termasuk krisis kewangan dan kemanusiaan.

Afghanistan