Taliban Mengatakan Mereka Mengambil Alih Wilayah Terakhir Panjshir, Afghanistan

Taliban Mengatakan Mereka Mengambil Alih Wilayah Terakhir Panjshir, Afghanistan

Taliban mengatakan pada hari Isnin bahawa mereka telah menguasai wilayah Panjshir di utara Kabul, tempat terakhir pasukan anti-Taliban di negara itu dan satu-satunya wilayah yang tidak dikuasai oleh Taliban semasa serangan mereka di Afghanistan bulan lalu.

Ribuan pejuang Taliban menguasai lapan daerah di Panjshir semalam, menurut saksi dari kawasan itu yang bercakap dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya, bimbang keselamatan mereka.

Jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid mengeluarkan kenyataan pada hari Isnin, mengatakan Panjshir kini berada di bawah kawalan pejuang Taliban.

Dalam kenyataannya, Mujahid berusaha meyakinkan penduduk Panjshir bahawa mereka akan selamat – walaupun sejumlah keluarga dilaporkan melarikan diri ke pergunungan menjelang kedatangan Taliban.

“Kami memberikan keyakinan penuh kepada orang-orang terhormat Panjshir bahawa mereka tidak akan dikenakan diskriminasi, bahawa semua adalah saudara kita, dan bahawa kita akan melayani negara dan tujuan bersama,” kata Mujahid dalam pernyataannya.

“Kami berusaha sebaik mungkin untuk menyelesaikan masalah melalui rundingan, dan mereka menolak rundingan dan kemudian kami harus menghantar pasukan kami untuk berperang,” Mujahid kemudian memberitahu sidang media di Kabul.

“Tidak perlu ada pertempuran lagi,” kata Mujahid pada sidang media.

“Semua orang Panjshir dan mereka yang tinggal di Panjshir adalah saudara kita dan mereka adalah sebahagian dari negara kita.”

Pasukan anti-Taliban telah dipimpin oleh mantan naib presiden, Amrullah Saleh, dan juga putera pejuang anti-Taliban ikonik Ahmad Shah Massoud yang terbunuh hanya beberapa hari sebelum serangan pengganas 9/11 di Amerika Syarikat.

Para pakar meragui bahawa penentangan terhadap Taliban di Panjshir, provinsi terakhir yang ditahan, dapat berjaya dalam jangka panjang walaupun terdapat keuntungan geografi kawasan itu.

Terletak di pergunungan Hindu Kush yang menjulang tinggi, Lembah Panjshir memiliki satu pintu masuk yang sempit.

Pejuang tempatan menahan Soviet di sana pada tahun 1980-an dan juga Taliban satu dekad kemudian di bawah pimpinan Massoud.

Anak lelaki Massoud, Ahmad telah mengeluarkan kenyataan pada hari Ahad, menyeru untuk menghentikan pertempuran yang meletus dalam beberapa hari terakhir.

Massoud yang berpendidikan Inggeris muda mengatakan bahawa pasukannya sudah bersedia untuk meletakkan senjata tetapi hanya jika Taliban bersetuju untuk mengakhiri serangan mereka.

Menjelang hari Ahad, puluhan kenderaan yang penuh dengan pejuang Taliban dilihat mengerumuni Lembah Panjshir.

Tidak ada pernyataan dari Saleh, mantan naib presiden Afghanistan yang telah mengisytiharkan dirinya sebagai pemangku presiden setelah Presiden Ashraf Ghani melarikan diri dari negara itu pada 15 Ogos ketika Taliban mencapai pintu masuk ibu kota.

Taliban kemudian memasuki bangunan presiden pada hari itu.

Kilauan kilat Taliban di seluruh negara mengambil masa kurang dari seminggu untuk mengatasi sekitar 300,000 tentera pemerintah Afghanistan, yang kebanyakannya menyerah atau melarikan diri.

Lokasi Saleh dan Massoud muda tidak diketahui.

Taliban meningkatkan serangan di Panjshir pada hari Ahad, dengan tweet bahawa pasukan mereka telah menguasai wilayah Rokha, salah satu daripada lapan daerah terbesar di wilayah itu.

Beberapa perwakilan Taliban telah mencuba rundingan dengan penahanan di sana, tetapi rundingan gagal mendapat daya tarikan.

Fahim Dashti, jurucakap kumpulan anti-Taliban, terbunuh dalam pertempuran pada hari Ahad, menurut akaun Twitter kumpulan itu.

Dashti adalah suara kumpulan dan keperibadian media terkemuka semasa pemerintahan sebelumnya.

Dia juga adalah saudara sepupu kepada Abdullah Abdullah, seorang pegawai kanan bekas pemerintah yang terlibat dalam rundingan dengan Taliban mengenai masa depan Afghanistan.

Afghanistan