“Media Barat Bekerja Lebih Masa Untuk Memfitnah Rakyat Afghanistan Yang Gagah Berani,” Kata Pemimpin Taliban

“Media Barat Bekerja Lebih Masa Untuk Memfitnah Rakyat Afghanistan Yang Gagah Berani,” Kata Pemimpin Taliban

Pada awal pagi Selasa, Taliban meraikan penerbangan pesawat terakhir tentera AS dan duta mereka dari Afghanistan, setelah 20 tahun mereka menjajah negara itu.

Anggota Taliban yang bersemangat mengadakan perarakan dii sepanjang jalan di Kabul, ketika pemimpin mereka menanda hari tersebut sebagai “Hari Kemerdekaan” Afghanistan.

“Kami amat gembira apabila rakyat di Kabul dan ibu kota lain menyambut kami dengan tangan terbuka tanpa memberi peluang kepada kalangan media memanjangkan kitaran konflik yang merosakkan,” kata Abdul Qahar Balkhi, anggota utama Suruhanjaya Kebudayaan Taliban.

“Mereka berkumpul di sebalik perjuangan Islam dan mewujudkan sistem Islam di Afghanistan, sejajar dengan nilai-nilai orang yang bangga dan mencari kebebasan.”

Sejak hari setelah Taliban kembali berkuasa dan menempatkan diri di istana presiden di Kabul, merampas kawalan ke atas Afghanistan, media arus perdana telah memberikan liputan kritikal dan bahkan bermusuhan kepada kerajaan baru.

Laporan media mengenai soal siasat dari rumah ke rumah dan keganasan yang didakwa dilakukan oleh Taliban terus tersebar, termasuk di Kabul.

Lebih-lebih lagi, kami menyaksikan orang-orang yang putus asa, termasuk anak-anak, melompat ke sisi pesawat yang menyusuri landasan Kabul, berpaut pada pada sesuatu yang merbahaya dan akhirnya sia-sia dalam usaha untuk melarikan diri dari negara ini.

“Sangat malang,” kata Abdul Qahar. Histeria, jelasnya, adalah hasil bertahun-tahun berlakunya demonisasi Taliban yang berterusan, dengan “minoriti yang sangat kecil” menjadi mangsa propaganda walaupun pegawai kanan Taliban menyatakan amnesti umum kepada semua warga, termasuk kerajaan dan pekerja keselamatan.

Kerajaan baru berulang kali menjelaskan pasukannya harus memperlakukan penduduk dengan penuh hormat dan tidak menjatuhkan hukuman sewenang-wenangnya untuk mengembalikan keamanan, namun, ramai yang tidak mempercayainya sejak Taliban sebelumnya memerintah negara ini, yang berlangsung dari tahun 1996 hingga pencerobohan 2001 oleh pasukan pimpinan AS.

Abdul Qahar menyalahkan AS di atas adegan huru-hara di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai Kabul.

Video mengerikan telah muncul tentang bayi dan kanak-kanak yang diserahkan kepada tentera di atas pagar berduri dan lelaki melekat di luar pesawat yang berlepas.

“Punca di sebalik histeria adalah dorongan AS dan khabar angin mengenai visa ketibaan untuk semua,” kata pemimpin Taliban itu.

“AS terus mendorong imej ‘Hollywood’ Amerika dan janji-janji palsu tentang kemakmuran atau padang rumput yang lebih hijau di seberang sana. Dan kerana kebanyakan rakyat Afghanistan hidup di bawah garis kemiskinan selama empat dekad dibawah penjajah asing dan perang yang dikenakan, ramai yang mahu berpindah ke luar untuk mencari rezeki yang lebih baik. “

Berita dari Afghanistan selama bertahun-tahun menunjukkan sebuah negara yang sangat tertindas yang dibebaskan oleh tentera AS pada tahun 2001 untuk menghalahkan penjajahan mereka.

Sementara itu, PBB memberi amaran bahawa Afghanistan berada di ambang malapetaka kemanusiaan, apabila negara itu menghadapi krisis ekonomi yang semakin buruk dan kemarau yang dahsyat.

AS membelanjakan US$2.26 trilion untuk perang di Afghanistan, menurut projek Costs of War.

Namun, sebahagian besar dana tersebut, hampir US$1.5 trilion, dibelanjakan untuk mempertahankan pendudukan AS, menggugurkan puluhan ribu bom dan peluru berpandu ke atas rakyat Afghanistan.

Abdul Qahar juga mencatat bahawa media juga berperanan dalam mendorong ketakutan terhadap Taliban.

“Malangnya pihak media tidak memainkan peranan positif dalam menyebarkan mesej perdamaian kami.”

“Daripada mencerminkan kenyataan bahawa sebahagian besar rakyat Afghanistan sebenarnya senang dengan keamanan dan kehidupan yang kembali normal, mereka sebaliknya secara tidak proporsionat memfokuskan pada keadaan di lapangan terbang yang disebabkan oleh AS mendorong orang untuk berpindah dan kemudian tidak membenarkan mereka masuk kerana mereka tidak mempunyai dokumentasi yang tepat. “

Dia mengkritik media berita Barat khususnya yang “bekerja lebih masa untuk memfitnah rakyat Afghanistan yang gagah berani yang telah memperjuangkan hak mereka untuk menentukan nasib mereka sendiri.”

“Tentu saja apabila media dibiayai oleh kelompok tertentu, mereka akan mendorong dan mempromosikan agenda tertentu,” tambahnya, menuduhnya menggambarkan Taliban sebagai “kuasa jahat yang memaksakan nilai dan cita-cita mereka ke negara asing dan sebagai masyarakat suku yang terpecah-pecah tidak menyedari politik dunia yang mengancam keamanan wilayah dan dunia, serta merosakkan pertumbuhan ekonomi. “

“Kebenaran tidak mungkin lebih jauh dari itu,” kata Abdul Qahar.

Jelasnya kumpulan itu akan menggunakan tempoh ini untuk mencari peluang bekerjasama dengan pemimpin dunia dan masyarakat antarabangsa untuk meningkatkan keselamatan dan pembangunan ekonomi, sambil menubuhkan semula Emirat Islam Afghanistan.

Walaupun Emirat Islam Afghanistan tidak berubah dari segi tetap berpegang teguh pada prinsip-prinsip Islam dan pembentukan undang-undang Islam, pemimpin Taliban itu mengatakan ia merancang untuk melaksanakan perubahan secara beransur-ansur melalui dakwah dan terlibat dalam dialog mengenai kebaikan tingkah laku Islam dan bukannya secara paksaan.

Tambahnya, media akan menjadi pemberdayaan sehingga dapat memberi kesan positif dan meningkatkan kualiti hidup rakyat serta menegur kelemahan kerajaan.

AS gagal mencapai objektif utamanya untuk rakyat Afghanistan; Demokrasi Barat.

Sebaliknya, ia kehilangan 2,500 anggotanya sendiri, sementara 47,000 orang awam terbunuh semasa penaklukannya, serta hampir 69,000 tentera dan polis Afghanistan secara peribadi.

Menurut Abdul Qahar, gagasan demokrasi Barat di Afghanistan adalah “lelucon” sejak awal, kerana ia tidak praktikal, atau tidak berkelanjutan bagi majoriti yang menolak semua konsepnya yang bertentangan dengan undang-undang Islam.

“Ketertiban demokratik harus berakar dari rakyat dan itulah sebabnya mengapa ramai rakyat Afghanistan tidak pernah muncul untuk pilihan raya umum dan AS harus campur tangan setiap kali untuk menyelesaikan perselisihan antara ahli politik saingan mengenai pilihan raya yang curang dan penipuan.”

Sekarang, terserah kepada Taliban untuk memutuskan bagaimana mereka akan merangkul masa depan Afghanistan, apakah itu penerimaan dan pendamaian atau kembali ke siklus pembalasan.

Bagi pihak pemerintah baru Afghanistan, Abdul Qahar mengakhiri dengan janji:

“Kami optimis semua telah mendapat pelajaran dari perang dan kehancuran selama bertahun-tahun. Kami mendorong semua untuk meninggalkan masa lalu di mana ia berada dan menantikan masa depan sehingga negara, rantau dan dunia kita akhirnya dapat menemukan kedamaian dan keselamatan sehingga semua rakyat kita dapat maju dan menyumbang kepada peradaban manusia yang hebat – masing-masing mempunyai keindahan, watak dan warisan tersendiri, dan tidak ada yang memaksakan cara hidup mereka yang lain. “

Afghanistan