Senjata Penipuan Massa Media

Senjata Penipuan Massa Media

Kewartawanan adalah senjata yang kuat, sebab itulah kebanyakan orang-orang yang zalim suka menguasai atau mengharamkan media.

Walaupun dalam demokrasi yang disebut, pemerintah juga mengetahui kekuatan dan pengaruh yang dimiliki oleh media terhadap pengundi.

Halaman depan dan komen yang kritikal boleh memenang atau mengalahkan dalam pilihan raya, mendapat sokongan orang ramai dan bahkan memulakan perang.

Presiden AS ketika itu, George W Bush dan orang kanannya di London, pemimpin Parti Buruh dan Perdana Menteri Tony Blair, mengetahui kuasa putar belit dan menggunakannya hampir dua puluh tahun yang lalu.

Dalam tangan mereka, berita utama dan siaran menipu dunia mengenai senjata pemusnah besar-besaran (WMD) di Iraq.

Senjata penipuan massa media sendiri berjaya.

Beberapa tahun kemudian, beberapa akhbar dan wartawan terkemuka meminta maaf kerana terlibat dalam menyebarkan pembohongan mengenai liputan perang Iraq.

Saddam Hussein Iraq tidak asing dengan kuasa propaganda.

Dia tahu bahawa jika dia memiliki media Iraq dalam genggamannya maka hati dan fikiran rakyat akan mengikut.

Inilah sebabnya mengapa tidak ada akhbar yang diterbitkan di Iraq yang pernah mempersoalkan jumlah pemilih 100 persen yang memilihnya kembali berkuasa pada Oktober 2002.

Saya berada di Iraq ketika itu.

Dia terpilih kembali untuk penggal tujuh tahun lagi dengan undian sebulat suara dari kesemua 11.445.638 rakyat Iraq yang layak dalam daftar pemilih, melepasi 99.96 peratus yang memilihnya pada tahun 1995.

Saya tidak dapat menemukan seorangpun yang mempersoalkan hasilnya dan segera ditemui, semuanya dikawal oleh pemikir pemerintah seperti saya, malah dianggap bodoh untuk bertanya.

Tiada suara tidak senonoh dan kolumnis kritik yang tidak dapat dijangkau oleh mereka yang zalim yang tidak ramah terhadap kritikan.

Wartawan Washington Post, Jamal Khashoggi membayar kata-kata kritikannya dengan nyawanya pada tahun 2018 ketika pengkritik Saudi itu dibunuh dan dibongkar di Konsulat Arab Saudi di Istanbul, dikatakan atas perintah Putera Mahkota Mohammed Bin Salman.

Itulah kesimpulan yang dicapai oleh perisik AS; ia telah diabaikan oleh Donald Trump.

Oleh itu, akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana kerajaan Taliban baru berurusan dengan media di Afghanistan ketika melancarkan program pentadbirannya.

Saya berharap agar media tempatan berkembang, kerana kebebasan bersuara dan media yang telus sentiasa menjadi tanda pemerintahan yang baik.

Walaupun mereka mengkritik Taliban, di mana kurangnya kebebasan bersuara menonjol, media Barat dan lain-lain – termasuk yang di India dan Israel – sangat menyedihkan dalam liputan mereka mengenai peristiwa yang berlaku di Afghanistan.

Suka atau tidak, Taliban menyapu kekuasaan setelah kekalahan hebat pasukan AS, Britain dan NATO.

Ia mengambil masa 20 tahun dan pergerakan itu tidak dapat dilakukan tanpa sokongan daripada rakyat biasa Afghanistan.

Itulah kenyataannya, tetapi anda tidak akan mendapat tahu dari liputan media ..

Pengulas media Barat masih dalam keadaan terkejut, yang hampir tidak mengejutkan setelah lebih dari 20 tahun menyiarkan fitnah tentang Taliban.

Mereka telah mengeluarkan begitu banyak informasi, pembohongan dan propaganda, dan mengulanginya dengan kerap, sehingga mereka sendiri mempercayainya.

Walaupun sering disifatkan sebagai “mundur, primitif dan abad pertengahan”, Taliban sebenarnya telah menunjukkan bahawa mereka cukup mampu merancang dan mengkoordinasi strategik, dengan kemampuan untuk menyesuaikan diri dan melawan apa pun yang dilemparkan oleh pasukan NATO.

Kepemimpinan gerakan telah belajar dari kesalahan masa lalu, dan memanfaatkan kelemahan gabungan yang dipimpin AS dengan sewajarnya.

Saya telah menonton perjalanan Kolonel Blimps yang kelihatan tidak berkesudahan di TV, mengejek pengulas politik dan pakar pertahanan yang memperlekehkan kemampuan Taliban untuk mengatur pemerintahan yang berfungsi.

Sebilangan daripada mereka adalah warga negara yang sama yang mengangkat hos TV realiti Donald Trump sebagai presiden mereka pada tahun 2016; cukup berkata.

Ada sesiapa yang suka kerajaan-melalui-Twitter? Tidak? Saya fikir tidak.

Kebenarannya adalah bahawa selama lebih dari satu dekad, Taliban telah berusaha membangun pemerintahan yang selari, mengembangkan logistik di seluruh negara dan memperkenalkan sistem perundangan yang lebih disukai daripada mahkamah korup yang beroperasi di kota-kota besar dan kota di bawah pemerintahan boneka Karzai dan Ghani.

Saya juga dimaklumkan bahawa pergerakan itu mempunyai rangkaian perisikan yang mengagumkan.

Sekiranya itu benar, naratif media yang digerakkan oleh Barat mungkin sesuai dengan tujuan Taliban.

Berita palsu tidak dicipta pada era Trump.

Saya masih ingat ketika Kabul “dibebaskan” buat pertama kali dan terdapat gambar wanita di TV membakar burqa dan lelaki mencukur janggut mereka.

Apa yang gagal ditunjukkan oleh kamera adalah wang tunai yang ditawarkan kepada orang-orang ini oleh media yang kaya dengan dolar yang ingin memberikan gambaran “gembira” untuk orang-orang yang pulang ke rumah.

Rakan-rakan sekerja memberitahu saya bahawa mereka boleh meminta orang Afghanistan “membuat persembahan” untuk media dengan harga US$50 setiap satu, kira-kira sebulan gaji di sana.

Dengan wang di dalam poket mereka, gunting dan burqa serta bahan bakar yang lebih ringan di tangan mereka, mereka dengan senang hati memberikan persembahan muka depan.

Orang-orang Afghanistan yang kuat tidak lambat dalam penggunaannya, dan banyak dokumen palsu mulai muncul untuk mengungkapkan rahsia Al-Qaida.

Seorang wartawan bodoh membayar US$ 500 untuk rancangan nuklear Osama Bin Laden, yang ternyata merupakan kandungan buku teks fizik.

Warganegara Afghanistan yang sama inovatif berjaya menghasilkan wang daripada wartawan yang kaya dengan wang tunai yang mahukan gambar dan cerita untuk membuat orang ramai yakin bahawa pencerobohan dan penjajahan yang dipimpin oleh AS itu bermanfaat.

Maju ke hadapan 20 tahun, dan berkat media sosial, berita palsu kini menghadapi masalah berskala industri.

Namun, kali ini, peranannya telah dibalikkan, dengan ketibaan Taliban dan bukannya melarikan diri ke pinggiran Kabul.

Untuk menutup berita tentang pengambilalihan ibukota Afghanistan dengan cara yang tenang dan damai, kami diberi lebih banyak gerakan anti-Taliban dengan rakaman dramatik seorang pemuda yang menggunakan cat hitam untuk menutupi iklan kosmetik yang memperlihatkan wanita berhias lengkap di tingkap kedai kecantikan.

Gambar itu menjadi viral.

Saya tertanya-tanya berapa dia dibayar untuk beraksi di hadapan kamera, atau adakah ia asli.

Pada masa penulisan, saya dapat memberitahu anda bahawa rakan wanita Afghanistan saya mengesahkan bahawa pendandan rambut dan kedai kecantikan masih menjalankan perniagaan.

Saya juga dapat memberitahu anda bahawa kedai-kedai kecantikan terdapat di dkawasan kelas atas Kabul di bawah Taliban, di mana pemimpin gerakan yang paling konservatif itu tidak akan berani datang di antara seorang wanita dan tali penjepitnya.

Ketika Taliban menguasai Kabul 2021, media berusaha mencari tanda-tanda rogol, penjarahan dan tingkah laku yang tidak senonoh.

Bukankah itu yang dilakukan tentera penakluk?

Tidakkah kita melihatnya di Baghdad ketika tentera AS tiba di ibu kota Iraq pada tahun 2003?

Walaupun mereka diberitahu untuk tidak bertindak seperti penjajah, terdapat gambar tentera yang bertahan memanjat patung Saddam melambaikan bendera Amerika, membakar dan menjarah.

Jauh sekali dari menunjukkan perbuatan yang menjengkelkan terhadap ahli politik dan media, malah Taliban berkelakuan seperti pelajar sekolah yang melawat ke muzium tempatan; beberapa anggota pergerakan itu bahkan tersenyum dan berpose untuk gambar ketika mereka memasuki istana presiden.

Itu tidak menghentikan penyebaran gambar palsu wanita yang memakai abaya hitam yang dibawa ke jalan Afghanistan dalam rantai pada buku lali dengan keterangan seperti “Taliban telah tiba”.

Tidak ada ahli politik yang kelihatan berayun dari pintu istana presiden dengan cerut di mulut mereka dan dolar dimasukkan ke dalam poket mereka; itu akan menjadi sukar kerana kebanyakan anggota pemerintahan Ashraf Ghani, termasuk presiden sendiri yang kini menjadi pelarian, didakwa membawa berjuta-juta dolar bersama mereka.

Kecewa dengan tanda-tanda perdamaian dan kestabilan awal ini, wartawan Barat berkeliaran di jalanan, berpakaian ironis dengan abaya hitam, mengaku mendengar suara “kematian kepada Amerika”.

Rakaman yang saya tonton di satu saluran AS, yang saya ulangi beberapa kali, menunjukkan tentera Taliban hanya berteriak, “Takbir… Allahu Akbar”.

Sebagai penutup, beberapa askar Taliban yang suka bermain dirakam sedang memandu kereta dodgem di taman tema.

Bagaimana berani anggota rejim jahat, kejam ini menikmati permainan di taman tema?

Tidak dapat memfailkan laporan mengenai rogol, pasar hamba, hukuman rejam dan gantung dikawasan awam, mereka terpaksa berpuas hati dengan pemandangan yang mengingatkan Saigon 1975 ketika jiwa terdesak mengejar pesawat keluar di landasan Lapangan Terbang Hamid Karzai Kabul.

Walau bagaimanapun, saya fikir apa yang amat mengecewakan para wartawan ialah ketika itu lapangan terbang tersebut berada di bawah kawalan AS, dan kejadian mengerikan ini berlaku di bawah pemerhatian Washington.

Seorang wartawan berjalan “dengan berani” di jalan-jalan di pusat bandar Kabul dengan kru kameranya mengomentari pakaian Islam konservatif yang dipakai oleh rakyat dan berpendapat bahawa ini akan terjadi apabila kedatangan Taliban.

Anda Silap Kawan! Anda melaporkan dari negara Islam dan ini adalah pakaian budaya orang Afghanistan biasa.

Semua yang memakai pakaian Barat sebelum ini mungkin orang Barat dalam perjalanan ke lapangan terbang untuk segera meninggalkan negara ini.

Pembebasan Kabul dari penjajahan AS dan NATO telah mendedahkan banyak pembohongan dan manipulasi media, dan itulah sebabnya mengapa begitu ramai orang di Barat terguncang oleh peristiwa di Afghanistan.

Fitnah itu adalah kewartawanan malas oleh wartawan yang menyamar sebagai pemberita kebenaran yang berani di hadapan khalayak yang mudah terpedaya.

Walau bagaimanapun, Taliban tidak lagi terpengaruh olehnya.

Setelah menjadi mangsa media manipulatif yang seleweng selama lebih dari dua dekad, adakah gerakan itu melarang wartawan atau menyekat pekerjaan mereka? Tidak, mereka tidak menghalang.

Sebaliknya, mereka mengadakan sidang media untuk para pengkritiknya dan bercakap mengenai hak wanita, hak asasi manusia, perdamaian dan pengampunan bagi musuh-musuh mereka.

Wartawan dibiarkan terguncang; Ahli politik AS dan Eropah tersangat marah; dan bahkan para iblis yang paling garang di Barat tidak dapat berkata-kata. Hampir.

Akhirnya mereka dapati bersuara tanpa fakta yang diputar belit supercharged diabai di saluran TV satelit, stesen radio dan rancangan sembang.

Kata-kata kepemimpinan Taliban dianggap sebagai pembohongan dan bahkan “menggigil”.

Ahli politik yang secara rutin berbohong, pegawai tentera dan mereka yang disebut sebagai pakar yang menimbulkan kebencian dan kepahitan tanpa bukti, siasatan atau justifikasi – dan dengan lebih dari sekadar ironi – mengaku sombong: “Orang-orang ini tidak boleh dipercayai. “

Tidak hairanlah rakyat Afghanistan sedang beratur di parit kumbahan di lapangan terbang selama berjam-jam menunggu untuk keluar dari Kabul.

Rasa takut dan panik dapat dilihat.

Tidak ada pengulas TV yang berusaha untuk bertanya kepada ahli politik Britain dan AS mengapa Taliban tidak boleh dipercayai.

Sekiranya itu benar-benar terjadi, maka mengapa pasukan Britain dan AS dilindungi oleh Taliban ketika pengunduran massa berlangsung?

Saya tidak menafikan bahawa ramai rakyat Afghanistan mempunyai alasan yang baik untuk melarikan diri.

Mereka telah bekerja sebagai penterjemah pasukan Amerika dan NATO dan perisik, pasukan yang sama yang telah menzalimi, menyeksa dan membunuh rakyat Afghanistan.

Walaupun ada jaminan dari Taliban bahawa tidak akan ada pembalasan, mereka takut akan nyawa mereka, dan siapa boleh menyalahkan mereka?

Ramai rakyat Afghanistan biasa mengambil keputusan untuk menyelesaikan mereka yang tersayang yang ditahan dan diseksa di Pangkalan Udara Bagram yang terkenal atau hilang secara tiba-tiba.

Akhirnya semua pendudukan tentera yang brutal berakhir – perhatikan Israel – dan dalam kekacauan dan kekosongan yang ditinggalkan, balas dendam, pembayaran balik dan pembalasan berada di kepuncak agenda.

Ini adalah masalah yang perlu ditangani oleh kepimpinan Taliban.

Sementara itu, ia akan diperlukan sepasukan doktor putar alam untuk mengatasi tipu muslihat, tipu daya, penanaman dan penyembunyian bukti yang digunakan untuk menjahanamkan Taliban sejak dua dekad yang lalu dan banyak lagi.

Terdapat hubungan yang kompleks antara wartawan dan sumbernya juga sedang diperdebatkan dan selalunya sumber-sumber tersebut berdasarkan kumpulan pembangkang atau individu yang mempunyai agenda mereka sendiri untuk memperlekehkan gerakan tersebut.

Wartawan-wartawan ini mesti berusaha untuk menyimpan sumbernya untuk dipertanggungjawabkan, kerana ramai dari mereka yang menafikan diri.

Kami sudah mempunyai berita utama tentang wartawan Afghanistan yang diserang oleh Taliban, tetapi apabila anda melihat ke luar mereka, kisahnya tidak begitu jelas.

Sebenarnya, ini lebih kepada seorang lelaki yang melakukan jenayah ketika menyamar sebagai tentera Taliban.

Untuk wang, alasan yang sahih atau hanya membalas dendam? Siapa tahu?

Masih banyak propaganda yang menyekat gelombang udara dan skrin TV kita.

BBC dan semua jabatan beritanya, termasuk Perkhidmatan Dunia dan wartawan antarabangsa, masih mendorong kisah bahawa Taliban menutup sekolah dan menghentikan gadis-gadis daripada mendapat pendidikan.

Ini adalah pembohongan tetapi BBC telah mengulanginya sejak sekian lama sehingga penyiar tidak dapat membetulkannya tanpa mengakui bahawa ia telah menyesatkan penonton dan pendengarnya selama 20 tahun terakhir.

TV, radio dan media cetak lain mempunyai masalah yang sama.

Rakan wartawan Robert Carter menghubungi saya baru-baru ini tentag masalah yang disebutnya “histeria Taliban Barat”.

Dia memetik seorang pengulas tertentu dalam video YouTube-nya sebagai berkata: “Taliban tidak berubah. Mereka masih biadab seperti 20 tahun yang lalu, dan jika tidak lebih buruk sekarang kerana mereka diperkuat oleh kekuatan mutlak. Anda tahu laporan pada bulan Mei, mereka mengebom sekolah yang penuh dengan kanak-kanak perempuan pada bulan Mei dan membunuh 90 daripadanya. “

Memang benar bahawa Sekolah Perempuan Syed Al-Shahda di kejiranan Dasht-e-Barchi di Kabul dibom pada bulan Mei.

Meski sesuai dengan Presiden Ashraf Ghani yang sekarang tidak memiliki nama baik untuk menyalahkan Taliban, sejak itu muncul bahawa ia adalah fanatik ISIS-K.

Taliban menafikan bertanggungjawab dan mengutuk pembunuhan di kawasan Syiah tersebut.

Yang benarnya adalah pengulas sayap kanan seperti yang dipetik oleh Carter tidak mengenali ISIS-K.

Sejauh yang mereka kira, “mereka” semuanya adalah sama.

Oleh itu, pembohongan yang berterusan mengenai pemerkosaan, pasar seks, hamba dan perdagangan manusia.

Saya tidak akan menamakan dan memalukan pengulas yang bodoh ini, tetapi dia salah seorang daripada ramai yang lain.

Kadang-kadang orang harus dilindungi dari kebodohan mereka sendiri, tetapi jika dia terganggu untuk membaca ini, mungkin saya dapat menyedarkannya dan pengulas lain yang sama-sama bodoh mengenai kedudukan Taliban apabila ia berkaitan dengan penderaan seks dan pemerkosaan.

Saya meneliti dan menulis mengenainya dalam buku 2001 di Tangan Taliban. *

“Taliban dibentuk [pada tahun 1993] oleh Mullah Muhammad Omar Akhund, seorang ulama’ yang berusia 43 tahun pada masa itu …

Kumpulan asal Omar dikatakan ‘bersatu dalam kemarahan mereka atas ketidakadilan yang menyebabkan pemerintahan Mujahidin tenggelam’, kata Asiaweek.

Pelanggaran undang-undang merujuk kepada pemerasan harian di tol lebuh raya, di mana rompakan dan rogol adalah kejadian harian.

Pada bulan Julai 1994, seorang pemimpin tentera Kandahar memperkosa dan membunuh tiga wanita, yang menyebabkan kemarahan di bandar tersebut.

Keadilan dari Omar dan Talibannya cepat.

Pemimpin itu dihukum mati dan anak buahnya menawarkan khidmat mereka kepada Omar.

Ini adalah saat yang menentukan bagi Taliban, yang berkembang dari kekuatan ke kekuatan. “
(Di Tangan Taliban, hlm.85)

Sekarang jika itulah yang dilakukan Taliban pada tahun 2001, dan – seperti yang dikemukakan oleh pengulas ini – “Mereka masih biadab seperti 20 tahun yang lalu, dan mungkin lebih buruk sekarang …” mengapa di bumi mereka mempromosikan pemerkosaan geng hari ini atau “memeras geng perkosaan Taliban”?

Kepemimpinan hari ini sama bermoral dan konservatif seperti dulu.

Mereka terkejut dengan tingkah laku ISIS-K dan kisah-kisah rogol ISIS terhadap wanita Yazidi di Iraq, pasar hamba di Raqqa dan penderaan seksual terhadap wanita.

Saya dapat memahami mengapa ini nampaknya membingungkan bagi pengikut politik Timur Tengah dan Asia, tetapi itulah sebabnya menjadi kewajiban wartawan untuk memotong propaganda dan menyampaikan kebenaran.

Kedengarannya cukup sederhana, tetapi saya masih belum dimaafkan oleh beberapa bekas rakan sekerja kerana menyatakan bahawa penculik saya dari Taliban 20 tahun yang lalu memperlakukan saya dengan “hormat dan sopan”.

Ini adalah kenyataan yang menyedihkan bahawa beberapa kewartawanan telah dikriminalisasikan di Barat.

Lihatlah kes Julian Assange, penerbit WikiLeaks, yang sedang bersekolah di penjara keselamatan tinggi Belmarsh di London.

Dia menghadapi ekstradisi ke Amerika dan pendakwaan jenayah di bawah Akta Pengintipan AS.

Dia dituduh menerbitkan buku harian perang Afghanistan dan Iraq dan kabel kedutaan AS, dokumen penting yang banyak digunakan dan dibantu oleh wartawan di seluruh dunia untuk diumumkan.

“Diari Perang” memberikan bukti bahawa Kerajaan AS menyesatkan masyarakat tentang kegiatan di Afghanistan dan Iraq, dan melakukan jenayah perang.

Sudah tentu, masih sangat awal dan kita tidak boleh menilai Taliban dari kata-kata mereka sahaja.

Kita perlu melihat apakah kata-kata mereka dipadankan dengan tindakan mereka, jadi semakin cepat janji mereka ditunaikan semakin cepat dapat dilaporkan.

Harapan saya adalah bahawa Taliban tahun 2021 mempunyai standard moral dan etika yang lebih tinggi daripada kebanyakan kita di Barat, terutama wartawan dan ahli politik di kalangan kita.

Yvonne Ridley

Yvonne Ridley adalah pengarang In the Hands of the Taliban yang tersedia sebagai ebook.

Afghanistan