Sumber Taliban Mendakwa Menguasai Panjshir

Sumber Taliban Mendakwa Menguasai Panjshir

Pasukan Taliban telah menguasai Afghanistan sepenuhnya, termasuk lembah Panjshir di mana pasukan penentang terus bertahan, tiga sumber Taliban mengatakan pada hari Jumaat ketika tembakan perayaan kedengaran di ibu kota Afghanistan, Kabul.

“Dengan rahmat Allah SWT, kami menguasai seluruh Afghanistan. Pengacau telah dikalahkan dan Panjshir sekarang berada di bawah kekuasaan kami, ”kata seorang komandan Taliban.

Adalah terlalu awal untuk mengesahkan laporan tersebut.

Bekas naib presiden Amrullah Saleh, salah seorang pemimpin pasukan penentang memberitahu stesen televisyen Tolo News yang melaporkan bahawa dia telah melarikan diri dari negara itu adalah pembohongan.

Sementara itu, Taliban akan membentuk kerajaan dalam beberapa hari walaupun bertempur di Lembah Panjshir.

Taliban menghadapi cabaran besar untuk beralih dari kumpulan pemberontak kepada kerajaan yang berkuasa, beberapa hari selepas Amerika Syarikat berundur sepenuhnya tenteranya dan mengakhiri perang selama dua dekad.

Sementara Barat telah mengadopsi pendekatan tunggu-dan-lihat untuk kelompok itu, terdapat beberapa tanda-tanda keterlibatan dengan para pemimpin baru.

China mengesahkan tweet dari jurucakap Taliban beberapa jam sebelumnya, yang menunjukkan bahawa Beijing akan terus membuka kedutaannya di Kabul.

“Kami berharap Taliban akan membangun struktur politik yang terbuka dan inklusif, mengejar dasar domestik dan luar negeri yang sederhana dan stabil dan membuat hubungan bersih dengan semua kumpulan pengganas,” kata jurucakap kementerian luar negeri Wang Wenbin.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan telah memulakan penerbangan kemanusiaan ke beberapa bahagian negara itu, menghubungkan ibu negara Pakistan dengan Mazar-i-Sharif di Afghanistan utara dan Kandahar di selatan.

Syarikat penerbangan negara itu Ariana Afghan Airlines meneruskan penerbangan domestik pada hari Jumaat, sementara Emiriah Arab Bersatu mengirim pesawat yang membawa “bantuan perubatan dan makanan”.

Sementara itu Western Union dan Moneygram mengatakan mereka memulai semula pemindahan wang, yang ramai rakyat Afghanistan dari saudara-mara di luar negeri bergantung kepadanya untuk bertahan, dan Qatar mengatakan pihaknya berusaha untuk membuka kembali lapangan terbang di Kabul – laluan bantuan.

Di Kranj, negara-negara EU pada hari Jumat menetapkan syarat untuk meningkatkan perhubungan dengan Taliban, dan bersetuju mewujudkan kehadiran awam bersama Kabul untuk membantu keberangkatan jika keselamatan membenarkan.

“Kita harus bekerjasama dengan kerajaan baru di Afghanistan, yang tidak bermaksud pengiktirafan, ia adalah penglibatan operasi,” kata ketua dasar luar EU, Josep Borrell, selepas mesyuarat menteri luar blok itu di Slovenia.

“Penglibatan operasi ini akan meningkat bergantung pada tingkah laku pemerintah ini,” katanya.

Borrell menyusun sejumlah “tanda aras” yang harus bertemu oleh pihak berwajib baru ketika Taliban bersiap untuk mengumumkan kerajaan baru setelah merebut kekuasaan.

Sementara itu, utusan khas Doha ke Afghanistan memberitahu Al Jazeera pada hari Jumaat bahawa Qatar berharap dapat melihat penubuhan koridor bantuan kemanusiaan di lapangan terbang Afghanistan dalam masa 48 jam.

Afghanistan