FDA Memberi Amaran Agar Tidak Menggunakan Ivermectin Untuk Merawat COVID-19

FDA Memberi Amaran Agar Tidak Menggunakan Ivermectin Untuk Merawat COVID-19

American Food And Drug Administration (FDA) memberi amaran kepada pengguna untuk tidak menggunakan ubat antiparasitik ivermectin untuk merawat atau mencegah COVID-19.

Agensi itu mengatakan mereka mengeluarkan panduan ini pada hari Jumaat kerana meningkatnya minat terhadap ubat tersebut sebagai rawatan COVID-19 dan banyak laporan mengenai pesakit yang dimasukkan ke hospital atau memerlukan sokongan perubatan “setelah melakukan rawatan sendiri dengan ivermectin yang dikhaskan untuk kuda.”

FDA belum meluluskan Ivermectin, yang bukan antivirus, untuk merawat atau mencegah COVID-19.

“Menggunakan apa-apa rawatan untuk COVID-19 yang tidak iktiraf atau dibenarkan oleh FDA, kecuali sebahagian daripada percubaan klinikal, boleh menyebabkan bahaya yang serius,” kata FDA.

Tablet Ivermectin diluluskan oleh FDA untuk merawat dua keadaan yang disebabkan oleh cacing parasit: strongyloidiasis usus (jangkitan kronik) dan onchocerciasis (kebutaan sungai).

Ivermectin diluluskan sebagai rawatan topikal untuk kutu kepala dan keadaan kulit seperti rosacea.

Beberapa bentuk ivermectin digunakan untuk mencegah penyakit cacing jantung pada haiwan, serta parasit dalaman dan luaran tertentu.

FDA mengatakan, “Penting untuk diperhatikan bahawa produk ini berbeza dari produk untuk manusia, dan selamat apabila digunakan seperti yang ditetapkan untuk haiwan sahaja.”

Panduan menunjukkan bahawa kepekatan ivermectin untuk lembu dan kuda boleh menjadi sangat toksik bagi manusia.

“Sekiranya anda mempunyai preskripsi untuk ivermectin untuk penggunaan yang diluluskan oleh FDA, dapatkannya dari sumber yang sah dan ambil tepat seperti yang ditetapkan,” kata panduan itu.

“Pengambilan dos besar ubat ini berbahaya dan boleh menyebabkan bahaya yang serius.”

Kesan buruk

Interaksi dengan ubat lain, seperti pengencer darah, juga berpotensi berbahaya walaupun pada tahap yang ditentukan dalam penggunaan yang diluluskan, kata FDA.

“Anda juga boleh terlebih dos pada ivermectin,” amaran FDA, sambil menambah bahawa ivermectin boleh menyebabkan mual, muntah, cirit-birit, hipotensi, reaksi alergi, pening, ataxia, sawan, koma, dan juga kematian.

FDA belum mengkaji data untuk menyokong penggunaan ivermectin untuk merawat atau mencegah COVID-19, tetapi penyelidikan sudah bermula.

Sebuah artikel yang diterbitkan pada hari Khamis di JAMA mendapati bahawa ivermectin, yang diuji dalam percubaan secara rawak terhadap 476 pesakit, tidak mengurangkan tempoh gejala secara signifikan bagi orang dewasa dengan COVID-19 ringan yang menerima ivermectin selama 5 hari berbanding dengan plasebo.

Bagi kesan buruk, yang paling sering dilaporkan dalam kajian JAMA adalah sakit kepala, yang dilaporkan oleh 104 pesakit (52%) dalam kumpulan ivermectin dan 111 (56%) pada kumpulan plasebo.

Kejadian serius yang paling biasa adalah kegagalan multiorgan, yang berlaku pada empat pesakit (dua dalam setiap kumpulan).

“Penemuan ini tidak menyokong penggunaan ivermectin untuk rawatan COVID-19 ringan, walaupun ujian yang lebih besar mungkin diperlukan untuk memahami kesan ivermectin pada hasil klinikal yang lain,” tulis penulis.

Kegembiraan mengenai ubat itu meningkat setelah beberapa kajian yang lebih kecil menunjukkan hasil positif untuk ubat yang berkaitan dengan COVID-19.

Walau bagaimanapun, American National Institutes of Health mengatakan, “Kebanyakan kajian ini mempunyai maklumat yang tidak lengkap dan batasan metodologi yang signifikan.”

Garis Panduan Rawatan COVID-19 NIH, dalam panduan terakhir dikemas kini pada 11 Februari, mengatakan bahawa tidak ada bukti yang mencukupi untuk mengesyorkan penggunaan ivermectin untuk rawatan COVID-19.

Cadangan itu mengikuti panduan pada bulan Ogos yang mengesyorkan agar tidak menggunakan ivermectin dalam merawat atau mencegah COVID-19.

“Hasil dari ujian klinikal yang cukup berkuasa, dirancang dengan baik, dan dijalankan dengan baik diperlukan untuk memberikan panduan berdasarkan bukti yang lebih spesifik mengenai peranan ivermectin dalam rawatan COVID-19,” tulis panel NIH.

Oleh Marcia Frellick
WebMD

Kesihatan